Voor het eerst meer vijftigers dan dertigers op arbeidsmarkt

De Nederlandse arbeidsmarkt is de afgelopen tien jaar snel vergrijsd. Voor het eerst waren er vorig jaar meer vijftigers dan dertigers op de arbeidsmarkt, meldt persbureau Novum op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde leeftijd van de werkzame beroepsbevolking steeg sinds 2003 met iets meer dan tweeënhalf jaar naar 41,7 jaar.

De leeftijd van de gemiddelde werkende steeg vorig jaar met 0,3 jaar ten opzichte van 2012. Dat past in de trend van de afgelopen twintig jaar. De gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking stijgt al sinds het begin van de jaren negentig. Toen gingen de eerste babyboomers met pensioen.

Generatie-index boven de 1

Dat de beroepsbevolking steeds ouder wordt, blijkt ook uit de “generatie-index” van het CBS. Vorig jaar bereikte die voor het eerst een stand boven de 1. In 2012 bleef de index hangen op 0,99. De graadmeter zet het aantal vijftigers op de arbeidsmarkt af tegen het aantal dertigers. Bij een stand boven de 1 hebben vijftigers de overhand. Als de index uitkomst onder de 1 zijn er meer dertigers.

Tien jaar geleden sloeg de meter nog flink uit in het voordeel van de dertigers, met een stand van 0,64. Toen waren er nog 64 vijftigers voor elke honderd dertigers op de arbeidsmarkt.

Bron: NRC